Join Today
Results 1 to 3 of 3

Thread: Throttle body ?

Hybrid View

  1. #1
    Junior Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    7
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Throttle body ?

    Hi everyone, just a quickie if I may ? .. Im having starting issues with my 2012 V50 2.0 D3. Iv read quite a lot about throttle bodies causing issues so iv decided to remove for a clean and inspection. Problem is what Haynes describes as the throttle body doesn't match up to what im seeing online ? They all seem to have a plastic housing were mine is metal ? Am I on the wrong part here ?

    Any help ( as I am a bit special ) would be greatly appreciated

    Name:  TB.jpg
Views: 0
Size:  56.0 KB

  2. #2
    Senior Member
    This user has no status

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Lockerbie, SW Scotland
    Posts
    603
    Thanks
    2
    Thanked 94 Times in 78 Posts
    I could be wrong but I think alot of the starting issues were with the plastic throttle bodies on the PSA 2.0 D (4 cylinder) engines found across the earlier V50/S40 cars.
    62' V60 D3 R Design
    62' V60 T6 AWD R Design polestar'd

  3. #3
    Senior Member
    ...here we go again...
    LeeT5's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Kent
    Posts
    5,334
    Thanks
    1,074
    Thanked 1,392 Times in 1,067 Posts
    Quote Originally Posted by ChrisR9976 View Post
    Hi everyone, just a quickie if I may ? .. Im having starting issues with my 2012 V50 2.0 D3. Iv read quite a lot about throttle bodies causing issues so iv decided to remove for a clean and inspection. Problem is what Haynes describes as the throttle body doesn't match up to what im seeing online ? They all seem to have a plastic housing were mine is metal ? Am I on the wrong part here ?

    Any help ( as I am a bit special ) would be greatly appreciated

    Name:  TB.jpg
Views: 0
Size:  56.0 KB
    First things first.....Pick up your Haynes book of lies and throw it in the bin! You don't need it anyway, it'll only confuse you and lead you up the garden path.

    Secondly, yes, that is your ETM (Electronic Throttle Module) or throttle assembly/throttle body (whatever floats your boat). It looks like a Magnetti Marelli unit?

    Thirdly (I know it's a diesel) but that is absolutely minging mate!!!

    Get an old toothbrush and a can of Carburettor cleaner and give the entire thing a good scrub. Do not submerge it in any solvents/petrol as you'll kill it!

    Then you'll need to refit and reset the throttle adaptions using VIDA or some other good quality diagnostic tool.

    Then reap the rewards!

    If that does not solve your starting issue, then it's more likely your EGR valve, which judging by the state of your ETM will be in a much worse state!
    2014 V60 Polestar 6spd Auto :: Polestar map peak boost 17.4psi :: IPD 3" DP + 150cel :: Polestar 2.5" exhaust :: Paddle Shift Geartronic :: Black glass :: Maxton Splitter :: K+N Filter :: IPD Aluminium Top engine mount :: Brembo 6 pots :: 20" Polestar rims :: Brembo 371mm floating discs :: Sensus RTi + DAB + BT + WIFi :: D3S XENARC 6000k Active bending headlights


 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
ipv6 ready