Join Today
Results 1 to 18 of 18
  1. #1
    Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    31
    Thanks
    5
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Only warm air blowing through the vents on full heat

    Afternoon,

    My v70 2.4t (y reg) seems to only blow warm air with the fan on. I haven't had the car all that long but while it's been cold I've noticed this.

    Any thoughts? I haven't tried it using the air-con for it.

    Ryan

    Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

  2. #2
    Senior Member
    228k and still not broke it!

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Poole, Dorset
    Posts
    23,170
    Thanks
    6,520
    Thanked 7,734 Times in 5,636 Posts
    Could be thermostat playing up.
    Does the temp gauge get to the middle of the scale?
    19t, greens, 3" inlet, 3" downpipe with race cat, V70R catback, autotech map...

    310.2bhp / 333ft/lb

    2016 Swedish Day UK "Best Modified Swede"

  3. #3
    Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    31
    Thanks
    5
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by M-R-P View Post
    Could be thermostat playing up.
    Does the temp gauge get to the middle of the scale?
    Yeah it gets to the centre or one line under centre. Tends to fluctuate. It only takes a few minutes to get up-to temperature.

    Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

  4. #4
    Senior Member
    228k and still not broke it!

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Poole, Dorset
    Posts
    23,170
    Thanks
    6,520
    Thanked 7,734 Times in 5,636 Posts
    Yep - thermostat is probably shot.
    Worth doing the temperature sensor while you're at it.
    19t, greens, 3" inlet, 3" downpipe with race cat, V70R catback, autotech map...

    310.2bhp / 333ft/lb

    2016 Swedish Day UK "Best Modified Swede"

  5. The Following User Says Thank You to M-R-P For This Useful Post:

    Footfistart (Wednesday 13th December 2017)

  6. #5
    Senior Member
    This user has no status
    Gold 'N' Brown's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Edinburgh
    Posts
    718
    Thanks
    15
    Thanked 271 Times in 183 Posts
    On the subject of temp sensor, there is only one, isn't there? On the thermostat housing. And presumably this feeds both the ECU and the gauge? Reason I ask is that my gauge works but I get no reading using Torque Pro or OBD Car Doctor, they both show 0 with no fluctuation, and I've got no error codes.

    I was checking on the way home as coincidentally I had the exact same problem today. Usually it'll go to half way on the gauge no problem and the blower will be toasty warm at that point, but today it was struggling to get right up to half - nearly there, but just not quite - and the blower was only warm.
    2001 V70 T5 (Manual) - The Turnip
    1999 9-5 Aero (Manual) - Sven

  7. #6
    Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    31
    Thanks
    5
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by Gold 'N' Brown View Post
    On the subject of temp sensor, there is only one, isn't there? On the thermostat housing. And presumably this feeds both the ECU and the gauge? Reason I ask is that my gauge works but I get no reading using Torque Pro or OBD Car Doctor, they both show 0 with no fluctuation, and I've got no error codes.

    I was checking on the way home as coincidentally I had the exact same problem today. Usually it'll go to half way on the gauge no problem and the blower will be toasty warm at that point, but today it was struggling to get right up to half - nearly there, but just not quite - and the blower was only warm.
    This is what I discovered today. As my temperature gauge fluctuates from one notch down and then centre line. When the needle is on the centre the air becomes quite warm/hot. But when it comes down it's like warm and that's about it.

    Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

  8. #7
    Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    31
    Thanks
    5
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by M-R-P View Post
    Yep - thermostat is probably shot.
    Worth doing the temperature sensor while you're at it.
    Thanks for that. I've been looking across the net and on similar cars people have had problems which has pointed to the stat being shot. So I'll give that ago when time allows.
    On the sensor side of things is the sensor apart of the housing or is it a sensor on its own where you can remove and install?

    Thanks for your reply.

    Ryan

    Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

  9. #8
    Junior Member
    Here every so often
    V70dan's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    17
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts
    Renew the heater matrix unit and bleed the cooling system might be worth a try and cute it so u get hot hot hot heat again .good luck

  10. The Following User Says Thank You to V70dan For This Useful Post:

    Footfistart (Wednesday 13th December 2017)

  11. #9
    Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    31
    Thanks
    5
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by V70dan View Post
    Renew the heater matrix unit and bleed the cooling system might be worth a try and cute it so u get hot hot hot heat again .good luck
    Bleeding the system.... like bleeding any other system? Get it up-to temperature and have the expansion tank cap off and let it bubble out?

    I'll look into the heater matrix. I have read that this system is a constant flow type and the temperature is control by moving actuators to allow more or less air pass over the core?

    Ryan

    Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

  12. #10
    Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    31
    Thanks
    5
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    I've also noticed whilst sitting in tones of traffic thug the needle will get to half way and warm to hot air comes out. Only when I start moving again the needle drops and only Luke warm air comes out. Hope that helps?

    Ryan

    Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

  13. #11
    Senior Member
    Trying to keep on top of it
    LeeT5's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Kent
    Posts
    5,048
    Thanks
    971
    Thanked 1,313 Times in 1,004 Posts
    Quote Originally Posted by Footfistart View Post

    I'll look into the heater matrix. I have read that this system is a constant flow type and the temperature is control by moving actuators to allow more or less air pass over the core?
    That is basically correct.

    Quote Originally Posted by Footfistart View Post
    I've also noticed whilst sitting in tones of traffic thug the needle will get to half way and warm to hot air comes out. Only when I start moving again the needle drops and only Luke warm air comes out. Hope that helps?
    That is, as you're aware, not normal.

    I'm sure I speak volumes here and most will agree that if you have a 'cooling issue' and you're unsure of the exact cause, then you need to have the car properly diagnosed by a garage with the proper equipment to be able to diagnose the fault thoroughly and safely. Cooling systems are incredibly dangerous and unless you know what your doing, you run the risk of being badly burnt or scalded - should anything go wrong and your not working in a controlled environment.

    To properly and safely diagnose the fault you will need:

    Cooling system pressure tester
    Sniffer tester
    Good diagnostics with the ability to accurately read and display live readings for Coolant temp sensor, fan relays, ECM live readings, Terminal 15/30 readings etc etc.
    Hand held Temperature Infrared Thermometer
    Heavy duty ground sheet (for laying over the cooling system pressure tester when carrying out the running checks)

    You need to be able to see eaxctly whats going on both internally, externally and via the ECM's various sensors.
    A full running check will take about 1 hour.

    If you don't have the above or are unsure about what you're doing, then please don't post here because none of us will be on hand to help you when it goes horribly wrong!
    Take it to a garage mate have have it checked properly. You otherwise risk damage to your engine but also potential damage to yourself.

    2004 V70R 6spd manual:: Custom JRtuning REMAP @ peak 21psi :: Custom 2.75" exhaust :: TTV SMF + 07 Clutch :: WG 5.0 psi :: Tints :: IPD R gauge Rev.3 :: CFWerks door pod :: Forge CBV + yellow spring :: Windowed stock housing + blue filter :: Powerflex :: Superpro Engine mount :: Brembo Dot 5.1 :: TW FMIC :: Eibach 5mm spacers :: Brembo 330mm drilled discs :: iMiV 'Classic'+ BT :: D2R XENARC 5500k + LED H7 + LED H3 :: VolvoTech CFE OBD-V1 :: See garage for full mod list

  14. #12
    Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    31
    Thanks
    5
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    After a couple of weeks more of driving and believing their isn't any air in the system and messing with the temp settings I've discovered a couple of things.

    First if I'm stationary for a couple of minutes the temp Rises to the middle and doesn't go higher. After setting off and a few minutes later it will drop again to where it usually sits. While stationary the warm air does become warmer then cools a little when moving.

    Second thing that has become apparent is that the coolant level warning came on just after I bought the car. Thinking nothing of it as I just out about 100 miles through it I just topped it off and all has been well. Now I'm not sure how much the level drops under pressure but the warning came on again going down hill around 70mph. So pulled over and the level was below minimum. So I carefully released the pressure over a couple of minutes and the level rose almost to max.

    Any clues apart from getting it pressure tested as I can't find any visible leaks.

    Car is also running on lpg if that helps.

    Ryan

    Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

  15. #13
    Senior Member
    Trying to keep on top of it
    LeeT5's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Kent
    Posts
    5,048
    Thanks
    971
    Thanked 1,313 Times in 1,004 Posts
    Quote Originally Posted by Footfistart View Post
    After a couple of weeks more of driving and believing their isn't any air in the system and messing with the temp settings I've discovered a couple of things.

    First if I'm stationary for a couple of minutes the temp Rises to the middle and doesn't go higher. After setting off and a few minutes later it will drop again to where it usually sits. While stationary the warm air does become warmer then cools a little when moving.

    Second thing that has become apparent is that the coolant level warning came on just after I bought the car. Thinking nothing of it as I just out about 100 miles through it I just topped it off and all has been well. Now I'm not sure how much the level drops under pressure but the warning came on again going down hill around 70mph. So pulled over and the level was below minimum. So I carefully released the pressure over a couple of minutes and the level rose almost to max.

    Any clues apart from getting it pressure tested as I can't find any visible leaks.

    Car is also running on lpg if that helps.

    Ryan

    Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
    I already advised you on the best cause of action for you to take, clearly you’ve completely ignored my advice.

    Clearly you have a leak, wether you can see it or not.
    If you understood cooling systems (which you clearly don’t) then you’d know that the coolant rising in the expansion bottle, if hot, will always rise, when vented to atmospheric pressure, because that’s the law of pyshics.
    No one is going to offer you any solutions because they won’t be held accountable when you cook your engine.

    Do yourself a BIG favour and heed my advice in my previous post.
    Last edited by LeeT5; Monday 1st January 2018 at 22:01. Reason: Typo

    2004 V70R 6spd manual:: Custom JRtuning REMAP @ peak 21psi :: Custom 2.75" exhaust :: TTV SMF + 07 Clutch :: WG 5.0 psi :: Tints :: IPD R gauge Rev.3 :: CFWerks door pod :: Forge CBV + yellow spring :: Windowed stock housing + blue filter :: Powerflex :: Superpro Engine mount :: Brembo Dot 5.1 :: TW FMIC :: Eibach 5mm spacers :: Brembo 330mm drilled discs :: iMiV 'Classic'+ BT :: D2R XENARC 5500k + LED H7 + LED H3 :: VolvoTech CFE OBD-V1 :: See garage for full mod list

  16. #14
    Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    31
    Thanks
    5
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Ta


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  17. #15
    Senior Member
    Trying to keep on top of it
    LeeT5's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Kent
    Posts
    5,048
    Thanks
    971
    Thanked 1,313 Times in 1,004 Posts
    Quote Originally Posted by Footfistart View Post
    Ta


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    No problem

    2004 V70R 6spd manual:: Custom JRtuning REMAP @ peak 21psi :: Custom 2.75" exhaust :: TTV SMF + 07 Clutch :: WG 5.0 psi :: Tints :: IPD R gauge Rev.3 :: CFWerks door pod :: Forge CBV + yellow spring :: Windowed stock housing + blue filter :: Powerflex :: Superpro Engine mount :: Brembo Dot 5.1 :: TW FMIC :: Eibach 5mm spacers :: Brembo 330mm drilled discs :: iMiV 'Classic'+ BT :: D2R XENARC 5500k + LED H7 + LED H3 :: VolvoTech CFE OBD-V1 :: See garage for full mod list

  18. #16
    Senior Member
    Trying to keep on top of it
    LeeT5's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Kent
    Posts
    5,048
    Thanks
    971
    Thanked 1,313 Times in 1,004 Posts
    Keep us all posted on the outcome though. I’m sure we’d all like to know what the issue was.

    2004 V70R 6spd manual:: Custom JRtuning REMAP @ peak 21psi :: Custom 2.75" exhaust :: TTV SMF + 07 Clutch :: WG 5.0 psi :: Tints :: IPD R gauge Rev.3 :: CFWerks door pod :: Forge CBV + yellow spring :: Windowed stock housing + blue filter :: Powerflex :: Superpro Engine mount :: Brembo Dot 5.1 :: TW FMIC :: Eibach 5mm spacers :: Brembo 330mm drilled discs :: iMiV 'Classic'+ BT :: D2R XENARC 5500k + LED H7 + LED H3 :: VolvoTech CFE OBD-V1 :: See garage for full mod list

  19. #17
    Junior Member
    Here every so often
    V70dan's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    17
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts
    Yes that would be helpfull if the problem is sorted failing them suggestions I would look at renewing the water pump .

  20. #18
    Senior Member
    This user has no status

    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Cork, Ireland
    Posts
    436
    Thanks
    143
    Thanked 117 Times in 103 Posts
    Quote Originally Posted by Footfistart View Post
    Car is also running on lpg if that helps.
    Most likely the system wasn't bled properly after the LPG has been installed.... or there is a leak where the coolant connected to the LPG system (vapouriser) or where they had cut into the main coolant pipe from the engine.
    Anyways, as Lee said earlier, get it properly diagnosed from the petrol and LPG side too.
    Loosing coolant is not a joke... certainly not something to play with unless you're prepared to get a new engine....


    SOLD - 2004 Volvo V70R GT/Titanium Gray/Gobi - 103000 Miles, Bilstein B6 Front, Resonator delete, do88 Intake, do88 Lower Intercooler pipe, Forge CBV with green spring, Grey Pierburg TCV, Viva Strut Bar Conversion Kit, 17'Pegasus, 235/45/17 Goodyear Eagle F1 AS3

  21. The Following User Says Thank You to htomi For This Useful Post:

    LeeT5 (Thursday 11th January 2018)


 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
ipv6 ready