Join Today
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Senior Member
    This user has no status
    nobananas's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    3,065
    Thanks
    200
    Thanked 521 Times in 441 Posts

    V50 brake lights on permanently !

    Hi all. Got a customer at work with an odd issue. The brake lights on his 05 V50 are on all the time, even when the vehicle is locked up !. It's not the brake switch as the problem remains even when it's unplugged, the fault also remains when various rear lights are unplugged as well as the tailgate loom. I'm thinking the fault may be down to the CEM (fusebox) as a wiring diagram shows the CEM taking a signal from the brake light switch then 3 separate feeds from 3 separate multiplugs feeding the 3 brake lights. Anybody had any similar problems like this ?
    Old Car: 855 T5 in Grey and rust
    Modifications: Not enough !
    NEW CAR: Citroen C4 coupe 1.6 HDi,
    Modifications: Nowt.....yet !
    RECENT ARRIVAL: 855 R in Black
    Modifications: Latest head in boot economy upgrade and bonnet mods !

  2. #2
    New Identity
    Back in an AWD....Oh the grip!
    Dangerous Dave's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    West Midlands
    Posts
    8,309
    Thanks
    2,355
    Thanked 2,362 Times in 1,869 Posts
    Corrosion on the CEM connections? apparently there's some issues with the connectors corroding due to water ingress.

    http://www.volvoforums.org.uk/showthread.php?t=268807
    1996 Olive Green 850 AWD - Forged rods, VXR injectors, 19T, Ostrich 2.0, cold air con. Follow the project here
    1996 Nautic Blue 850 AWD - The daily, resisting the urge to modify

  3. #3
    Senior Member
    This user has no status
    nobananas's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    3,065
    Thanks
    200
    Thanked 521 Times in 441 Posts
    Quote Originally Posted by Dangerous Dave View Post
    Corrosion on the CEM connections? apparently there's some issues with the connectors corroding due to water ingress.

    http://www.volvoforums.org.uk/showthread.php?t=268807
    Thanks Dave. Have checked that already, had the CEM out at least a dozen times now, even cracked it open to check for dry joints or corrosion on the board but can found nowt obvious.
    Old Car: 855 T5 in Grey and rust
    Modifications: Not enough !
    NEW CAR: Citroen C4 coupe 1.6 HDi,
    Modifications: Nowt.....yet !
    RECENT ARRIVAL: 855 R in Black
    Modifications: Latest head in boot economy upgrade and bonnet mods !

  4. #4
    New Identity
    Back in an AWD....Oh the grip!
    Dangerous Dave's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    West Midlands
    Posts
    8,309
    Thanks
    2,355
    Thanked 2,362 Times in 1,869 Posts
    Hmmm, intriguing
    1996 Olive Green 850 AWD - Forged rods, VXR injectors, 19T, Ostrich 2.0, cold air con. Follow the project here
    1996 Nautic Blue 850 AWD - The daily, resisting the urge to modify

  5. #5
    Senior Member
    This user has no status
    nobananas's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    3,065
    Thanks
    200
    Thanked 521 Times in 441 Posts
    Quote Originally Posted by Dangerous Dave View Post
    Hmmm, intriguing
    Damn annoying is what it is !. They also occasionally go off at random making you think that that wire or connection you just wriggled was the cause then after an hour of checking every wire and connection nearby you realize that it was just a coincidence and they're still on !
    Old Car: 855 T5 in Grey and rust
    Modifications: Not enough !
    NEW CAR: Citroen C4 coupe 1.6 HDi,
    Modifications: Nowt.....yet !
    RECENT ARRIVAL: 855 R in Black
    Modifications: Latest head in boot economy upgrade and bonnet mods !

  6. #6
    New Identity
    Back in an AWD....Oh the grip!
    Dangerous Dave's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    West Midlands
    Posts
    8,309
    Thanks
    2,355
    Thanked 2,362 Times in 1,869 Posts
    CEM sounds buggered, especially since you've tested everything else. I guess that will cost a pretty penny.
    1996 Olive Green 850 AWD - Forged rods, VXR injectors, 19T, Ostrich 2.0, cold air con. Follow the project here
    1996 Nautic Blue 850 AWD - The daily, resisting the urge to modify

  7. #7
    Senior Member
    The daRk knight
    LeeT5's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Kent
    Posts
    4,873
    Thanks
    929
    Thanked 1,246 Times in 953 Posts
    Quote Originally Posted by nobananas View Post
    Hi all. Got a customer at work with an odd issue. The brake lights on his 05 V50 are on all the time, even when the vehicle is locked up !. It's not the brake switch as the problem remains even when it's unplugged, the fault also remains when various rear lights are unplugged as well as the tailgate loom. I'm thinking the fault may be down to the CEM (fusebox) as a wiring diagram shows the CEM taking a signal from the brake light switch then 3 separate feeds from 3 separate multiplugs feeding the 3 brake lights. Anybody had any similar problems like this ?
    The CEM's in V50's are well known for failing as they are in the Focus's too!

    If you unplug the CEM connectors in the footwell (all of them, including the one's on top) does the fault clear itself, until you next depress the foot pedal?

    2004 V70R 6spd manual:: Custom JRtuning REMAP @ peak 21psi :: Custom 2.75" exhaust :: TTV SMF + 07 Clutch :: WG 5.0 psi :: Tints :: IPD R gauge Rev.3 :: CFWerks door pod :: Forge CBV + yellow spring :: Windowed stock housing + blue filter :: Powerflex :: Superpro Engine mount :: Brembo Dot 5.1 :: TW FMIC :: Eibach 5mm spacers :: Brembo 330mm drilled discs :: iMiV 'Classic'+ BT :: D2R XENARC 5500k + LED H7 + LED H3 :: VolvoTech CFE OBD-V1 :: See garage for full mod list


 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
ipv6 ready