Join Today
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Junior Member
    This user has no status

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    19
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Q time s40 t4 issue

    Hello all. Just purchase another s40 T4 v reg and got a slight issue with it. Upon start up it's revs up as normal then cuts out compleat yet at about 10s. I have taken off the air flow meter and it seems to run sweet as and idle great too. I know it can't be as simple as just getting a new air flow meter so any ideas welcome.
    Many thanks. Mike

  2. #2
    Lawnmower Boy
    Now known as WAPAHO!!!
    JUDGENINJA's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Guildford, Surrey
    Posts
    6,707
    Thanks
    1,058
    Thanked 1,733 Times in 1,162 Posts
    Probably is....


    Current Garage:
    1997 960 3.0L 24v - Polestar...(Honest guv..!!)
    1997 855 T5 S - stripped to 1300kgs gross weight - 14.2sec qtr(rank 17*)
    2001 V40 T4 SE - 14.199@100.15MPH - Hybrid Turbo/VXR injectors and DeCat(Rank 15*)
    *Data Sept 2013
    Any Stuff For Sale - check out my Ebay link

  3. The Following User Says Thank You to JUDGENINJA For This Useful Post:

    RichT4 (Sunday 23rd November 2014)

  4. #3
    Senior Member
    Wiping smiles off faces!

    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Portsmouth
    Posts
    414
    Thanks
    87
    Thanked 60 Times in 54 Posts
    Great subtle answer from Wayne! ^^^ made me lol

  5. #4
    Lawnmower Boy
    Now known as WAPAHO!!!
    JUDGENINJA's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Guildford, Surrey
    Posts
    6,707
    Thanks
    1,058
    Thanked 1,733 Times in 1,162 Posts
    Ok slightly longer answer... Yes it should be. My V40 would starts and idle for about 5seconds, then it would start hunting for revs. It took about 2-3mins for it to clear until it started to idle correctly.

    I diagnosed it when I swapped the MAF to another car.


    Current Garage:
    1997 960 3.0L 24v - Polestar...(Honest guv..!!)
    1997 855 T5 S - stripped to 1300kgs gross weight - 14.2sec qtr(rank 17*)
    2001 V40 T4 SE - 14.199@100.15MPH - Hybrid Turbo/VXR injectors and DeCat(Rank 15*)
    *Data Sept 2013
    Any Stuff For Sale - check out my Ebay link

  6. #5
    Junior Member
    This user has no status

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    19
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    I'm gunna try another meter of my other s40 tomorrow. Fingers crossed

  7. #6
    Junior Member
    This user has no status

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    19
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    So it was the air flow meter !! Thank F for that. Only the srs symbol and engine management light to diagnose ..... :/

  8. #7
    Lawnmower Boy
    Now known as WAPAHO!!!
    JUDGENINJA's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Guildford, Surrey
    Posts
    6,707
    Thanks
    1,058
    Thanked 1,733 Times in 1,162 Posts
    Bluetooth OBD11 reader with Torque (or REV on an iPhone).engine management light might go off on its own.

    SRS light I believe is common to be a seat plug. The Torque app doesn't picj this sort of thing up, but my local MOT station diagnosed it and fixed it.


    Current Garage:
    1997 960 3.0L 24v - Polestar...(Honest guv..!!)
    1997 855 T5 S - stripped to 1300kgs gross weight - 14.2sec qtr(rank 17*)
    2001 V40 T4 SE - 14.199@100.15MPH - Hybrid Turbo/VXR injectors and DeCat(Rank 15*)
    *Data Sept 2013
    Any Stuff For Sale - check out my Ebay link

  9. #8
    Junior Member
    This user has no status

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    19
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Hello. I was in garage today and asked about srs light and he said there's a possibility that it's a code not matching from the seats as they have been changed over and that each seat is coded different once you reply got back in ??? As they have this on pugs. Sounds to me a bit smelly of e but unsure on this now. Is this something anyone's heard of ? Running a diagnostic check tomorow to see what comes out if that.

  10. #9
    Lawnmower Boy
    Now known as WAPAHO!!!
    JUDGENINJA's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Guildford, Surrey
    Posts
    6,707
    Thanks
    1,058
    Thanked 1,733 Times in 1,162 Posts
    I blew my SRS module when I removed my passenger seat. 400 from Volvo and a fault clear later it was fixed. A good diagnosis computer should be able to pinpoint which seat is causing the issue.


    Current Garage:
    1997 960 3.0L 24v - Polestar...(Honest guv..!!)
    1997 855 T5 S - stripped to 1300kgs gross weight - 14.2sec qtr(rank 17*)
    2001 V40 T4 SE - 14.199@100.15MPH - Hybrid Turbo/VXR injectors and DeCat(Rank 15*)
    *Data Sept 2013
    Any Stuff For Sale - check out my Ebay link


 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
ipv6 ready