Join Today
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 37

Thread: Overboost?

  1. #1
    Junior Member
    This user has no status
    rebmulp's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    27
    Thanks
    5
    Thanked 4 Times in 4 Posts

    Overboost?

    Is overboost protection like a rapid fluttering sensation sorta juddering? Only in my last T5 it sorta cut then came back, but in the present t5 its like a juddering. It has a rica 304 remap. I have tried fitting an MBC today it is turned down to minimum and it is better but still seems to overboost (if thats what it is doing). I am not an expert in these matters by any stretch. Any help would be appreciated. I was thinking that the wastegate is staying shut too much could it be an actuator fault?? HELP!

  2. #2
    Senior Member
    5 pot heart of a Volvo
    T5frankie's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    On the strip
    Posts
    24,502
    Thanks
    4,423
    Thanked 5,683 Times in 4,419 Posts
    Having more boost will show up crappy spark plugs by getting spark blow out this causes the same problems as you describe

  3. The Following User Says Thank You to T5frankie For This Useful Post:

    rebmulp (Sunday 6th March 2011)

  4. #3
    Junior Member
    This user has no status
    rebmulp's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    27
    Thanks
    5
    Thanked 4 Times in 4 Posts
    Plugs it is then. For a start.Thanks for that. It has been baffling me because the afm boost gauge is not showing high boost.The one on yhe clocks shows about 3/4

  5. #4
    Senior Member
    a 19t just isn't laggy enough
    p fandango's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    19,785
    Thanks
    4,216
    Thanked 5,021 Times in 4,072 Posts
    thats not the overboost then, the end of white on the factory gauge is around 15psi which is when the boost cut comes in. Factory boost cut is very aggressive & you'd certainly know when you hit it, brown trouser moment lol

  6. #5
    Senior Member
    5 pot heart of a Volvo
    T5frankie's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    On the strip
    Posts
    24,502
    Thanks
    4,423
    Thanked 5,683 Times in 4,419 Posts
    you wont have overboost protection on a re-mapped ecu anyway

  7. #6
    Senior Member
    a 19t just isn't laggy enough
    p fandango's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    19,785
    Thanks
    4,216
    Thanked 5,021 Times in 4,072 Posts
    Quote Originally Posted by leighkaicraigmia View Post
    you wont have overboost protection on a re-mapped ecu anyway
    some raise it, some remove it altogether

  8. The Following User Says Thank You to p fandango For This Useful Post:

    turbo-tuner (Sunday 6th March 2011)

  9. #7
    Junior Member
    This user has no status
    rebmulp's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    27
    Thanks
    5
    Thanked 4 Times in 4 Posts
    OK I will post results when plugs are done.Ignorance is bliss Thanks guys.

  10. #8
    Junior Member
    This user has no status
    rebmulp's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    27
    Thanks
    5
    Thanked 4 Times in 4 Posts

    Sorted

    nice 1
































    Nice 1 seriously many thanks!!Just been round the village plugs have done it boosting to 0.8 bar in 2nd. Is it worth turning it up do ya think?

  11. #9
    Senior Member
    5 pot heart of a Volvo
    T5frankie's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    On the strip
    Posts
    24,502
    Thanks
    4,423
    Thanked 5,683 Times in 4,419 Posts
    Quote Originally Posted by rebmulp View Post
    nice 1


    ......................

    i run mine at 1.5 bar mate just dont floor it till after 4000rpm,



























    Nice 1 seriously many thanks!!Just been round the village plugs have done it boosting to 0.8 bar in 2nd. Is it worth turning it up do ya think?

    i run mine at 1.5 bar mate just dont floor it till after 4000rpm,

  12. The Following User Says Thank You to T5frankie For This Useful Post:

    rebmulp (Wednesday 9th March 2011)

  13. #10
    Junior Member
    This user has no status
    rebmulp's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    27
    Thanks
    5
    Thanked 4 Times in 4 Posts
    I will gradually turn it up. Mine is an auto so Idont want to go too far. Also has standard boost hoses/balloons Thanks again for the guidance.

  14. The Following User Says Thank You to rebmulp For This Useful Post:

    T5frankie (Wednesday 9th March 2011)

  15. #11
    Senior Member
    This user has no status
    manback's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    N. Lincs/S.Yorks
    Posts
    201
    Thanks
    1
    Thanked 60 Times in 27 Posts
    even when mines running standard 9psi on the MBC its cutting the iginition to the car between 3-4k.

    well i assume its the ignition cutting, or turbo surge or the spark plugs failing or what ever is really happening!

    is anyone else experiencing this?

  16. #12
    Senior Member
    a 19t just isn't laggy enough
    p fandango's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    19,785
    Thanks
    4,216
    Thanked 5,021 Times in 4,072 Posts
    Quote Originally Posted by manback View Post
    even when mines running standard 9psi on the MBC its cutting the iginition to the car between 3-4k.

    well i assume its the ignition cutting, or turbo surge or the spark plugs failing or what ever is really happening!

    is anyone else experiencing this?
    the boost/MAF cut on a standard ECU is like hitting a brick wall, VERY aggressive & you'll certainly know it if its cutting in. When i'm home i'll post a vid of BT hitting it on the 1/4

  17. #13
    Senior Member
    This user has no status
    si850r's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    redditch nr birmingham the town full of chav s
    Posts
    977
    Thanks
    409
    Thanked 213 Times in 171 Posts
    well i ve cleaned my maf today with electric contact cleaner, cleaned my idle control valve and where it connects to the engine with carb cleaner and my car still feels like its holding back...It boosts then dont then boosts again .It s pickling me now...

  18. #14
    Senior Member
    This user has no status
    smithy's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    7,472
    Thanks
    1,752
    Thanked 1,783 Times in 1,506 Posts
    Quote Originally Posted by si850r View Post
    well i ve cleaned my maf today with electric contact cleaner, cleaned my idle control valve and where it connects to the engine with carb cleaner and my car still feels like its holding back...It boosts then dont then boosts again .It s pickling me now...
    bcs mate or actuator not tight or nackered

  19. #15
    Senior Member
    a 19t just isn't laggy enough
    p fandango's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    19,785
    Thanks
    4,216
    Thanked 5,021 Times in 4,072 Posts
    BT (burgundy 854) hitting the MAF/boost limit

    [ame]http://www.youtube.com/watch?v=Ce1QoS3XpG4[/ame]

  20. #16
    Senior Member
    This user has no status
    si850r's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    redditch nr birmingham the town full of chav s
    Posts
    977
    Thanks
    409
    Thanked 213 Times in 171 Posts
    Quote Originally Posted by smithy View Post
    bcs mate or actuator not tight or nackered
    I adjusted the actuator and the boost is coming in earlier (about 2500 now)
    so I aint to sure if its that, the bcs is a maybe..Im gonna whip the plugs out and see what they look like...Any idea on the spanner size for them is it a 14mm?

  21. #17
    Senior Member
    This user has no status
    manback's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    N. Lincs/S.Yorks
    Posts
    201
    Thanks
    1
    Thanked 60 Times in 27 Posts
    Quote Originally Posted by p fandango View Post
    the boost/MAF cut on a standard ECU is like hitting a brick wall, VERY aggressive & you'll certainly know it if its cutting in. When i'm home i'll post a vid of BT hitting it on the 1/4
    So what's the solution?

  22. #18
    Senior Member
    a 19t just isn't laggy enough
    p fandango's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    19,785
    Thanks
    4,216
    Thanked 5,021 Times in 4,072 Posts
    Quote Originally Posted by manback View Post
    So what's the solution?
    turn the boost down

  23. #19
    Senior Member
    This user has no status
    manback's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    N. Lincs/S.Yorks
    Posts
    201
    Thanks
    1
    Thanked 60 Times in 27 Posts
    Quote Originally Posted by p fandango View Post
    turn the boost down
    It's already at 9psi! I may as well keep the Volvo controller on!

  24. #20
    Senior Member
    This user has no status
    smithy's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    7,472
    Thanks
    1,752
    Thanked 1,783 Times in 1,506 Posts
    Quote Originally Posted by manback View Post
    It's already at 9psi! I may as well keep the Volvo controller on!
    you should be able to run it at 16 psi no probs what plugs are you using


 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
ipv6 ready