PDA

View Full Version : Rica Swapping



TangoDeltaSierra3
Thursday 16th June 2005, 14:39
Hi, if i bought an S70 R auto on a R plate would i be able to simply swap my Rica ecu from my S70 T5 also on an R plate. Useful replys gratefully recieved, thanks.

volvotuning
Thursday 16th June 2005, 14:48
Probably won't start due to the immobiliser, but there is only one way to find out!

Adam.

TangoDeltaSierra3
Thursday 16th June 2005, 22:57
Thanks Adam, so if i went ahead with the deal and it wouldn't start what are the options open to me ? I've seen people on here selling used Rica chips so how do they get around it then ? Thanks.

siamblue
Friday 17th June 2005, 10:01
TD You have to make sure it has he same numbers on the left hand top of the ECU serial number, Auto swapped to Auto Man>Man,Pre ME7>Pre Me7 and ME7>ME7 ect.

Gary

DaveS60D5
Friday 17th June 2005, 10:18
Probably won't start due to the immobiliser, but there is only one way to find out!

Adam.

More than that, I think the ECU controls things like Climate control, TRACS & Cruise control on the S70R, which the S70 T5 will not have.

Result will be:

a) the above features won't work
b) if the climate control works, then it will only have the functions it shares with aircon on the S70 (i.e. I doubt the temperature settings for each side, (passenger & driver) will work.

I stupidly took the chance of plugging my 850 T5 ECU into the S70 when I first bought it (the one you have now) and it started ok and immobiliser worked, but:

as the old 850 did not have aircon, it left the aircon compressor engaged permanently and burnt out the clutch on the compressor - not cheap to replace and it also then needed a regas!

Moral of the story is:

Don't do it. *something* will either not work properly at best, or completely bust at worsed. Talk to Hamish & Adam about any possibility there might be of part-ex'ing your ECU for them remapping your S70R's ECU??

If not, as you say, buy a cheap standard ECU for the S70 T5 (Adam will point you in the right direction, they're about 100) and sell the RICA ECU, then pay to have the S70R remapped using it's own proper ECU.

Just my advise, you're free to choose whatever :)

TangoDeltaSierra3
Friday 17th June 2005, 20:00
Thanks Dave for that. Anyone care to suggest a guide price for the following :-

S70 R auto 97 R , 82000m, FDSH, Saffron, new belts discs pads, pvt R reg.
Condition described as mint, oh and it's got SatNav aftermarket fitted too.

Cheers.

siamblue
Friday 17th June 2005, 20:34
5500 or 6000, TD.

TangoDeltaSierra3
Friday 17th June 2005, 21:13
5500 or 6000, TD.
Yeah i was thinking around that, but it's a divorcee selling up soon as part of settlement so i know as a part ex they wont get much so i'm hoping on a good deal if i can. I spoke to the hubby on her behalf and he's way off beam, believe me. If i cant do a good deal i'll put the details on here in time, but so far for my eyes only lol.

siamblue
Saturday 18th June 2005, 02:18
Good luck TD, Very nice move up that will be :)

John Ret.
Saturday 18th June 2005, 10:27
Then I can buy your saloon, go on, you know you want to ;)

siamblue
Saturday 18th June 2005, 10:50
Then I can buy your saloon, go on, you know you want to ;)

Plus that will leave you the 1k for insurance and 2k for mods :sinner:

John Ret.
Saturday 18th June 2005, 12:30
It's meant to be! :D

TangoDeltaSierra3
Sunday 19th June 2005, 02:24
Well it is a theory , but theres ifs n buts in the way. But as i said J if u wanna look at mine its free to look, leave it wiv u ok.

TangoDeltaSierra3
Wednesday 29th June 2005, 13:09
Well i still have the ECU from my 2000 V70 T5, i guess it's ME7 then, but is it any use to me ? can i sell it on ? Someone advised me to buy a stock ecu for my S70 and keep the Rica. Is it any good or can i throw it away lol...
Thanks.

TangoDeltaSierra3
Wednesday 29th June 2005, 18:47
Well i still have the ECU from my 2000 V70 T5, i guess it's ME7 then, but is it any use to me ? can i sell it on ? Someone advised me to buy a stock ecu for my S70 and keep the Rica. Is it any good or can i throw it away lol...
Thanks.
The numbers on the Ecu are as follows : -

BOSCH 09470738 B
0261206272 0000114361

26SA5834 00269

1111 810

It also says on it Volvo H6.2

So if anyone understands that lot good luck to yers lol.

volvotuning
Wednesday 29th June 2005, 19:02
From the numbers, it looks like ME7, so you can't swap.

Adam.

rottertron
Wednesday 29th June 2005, 19:23
I swapped my standard ECU for a RICA one, both S70s, mine P reg and the other an R reg. Ive had no problems with mine so far, the other car ran ok once swapped and dont know whether they had any problems later as i think the bloke traded the car in the next day.

TangoDeltaSierra3
Wednesday 29th June 2005, 20:03
From the numbers, it looks like ME7, so you can't swap.

Adam.
But is it worth selling to someone, or if i ever get an ME7 car will it be an handy spare to have ? Thanks.

volvotuning
Wednesday 29th June 2005, 20:46
ME7 is unique to the car it came from. It will not work in anything else. Selling it is useless.

Adam.

TangoDeltaSierra3
Wednesday 29th June 2005, 23:05
ME7 is unique to the car it came from. It will not work in anything else. Selling it is useless.

Adam.
Thought id been told that before, thanks.